‘Regels’ van de Kerk: de 8 Liever-nietjes

FSM Vliegende spaghetti monster

(The Eight I’d Really Rather You Didn’ts, in Dutch)

Leefregels?! WTFFSM?!

De Kerk van het Vliegende Spaghetti Monster kent geen strikte leefregels, wetten of verplichtingen. Zijne Noedeligste Noedeligheid had ons wel voorgeprogrammeerd als hij vond dat we bepaalde dingen zouden moeten of laten. Hij is tenslotte Het Vliegende Spaghetti Monster, de Schepper van alles. Wat hij ons gaf, als goede kok van z’n beste Patafarianen, waren 10 adviezen, 10 dingen waarvan hij zei: “Nou, dat heb ik dus liever niet dat je dat doet!”, de Liever-Nietjes. We hebben slechts 8 Liever-Nietjes tot onze beschikking en de overige 2 Liever-Nietjes zijn nooit door iemand anders dan dan door Mosey, de eerste Piraat, en het is zelfs niet zeker dat Mosey ze werkelijk heeft gelezen.

In het Evangelie van het Vliegende Spaghetti Monster wordt verhaald dat de godheid, Zijne Noedeligheid, op een berg advies gaf aan Mosey, de eerste piraat, in de vorm van tien stenen tabletten. Op de weg naar beneden liet Mosey twee van de stenen tabletten vallen, zodat er nog maar acht over zijn (de lage morele standaard van Pastafari’s wordt verklaard door de twee ontbrekende tabletten).

De 8 Liever-Nietjes

 1. Ik heb echt liever niet dat je… doet alsof je heiliger bent dan iemand anders wanneer je mijn noedelige goddelijkheid beschrijft. Als sommige mensen niet in me geloven dan is dat oké. Echt. Trouwens, dit gaat niet over hen, dus niet afdwalen.
 2. Ik heb echt liever niet dat je… mijn bestaan gebruikt om mensen te onderdrukken, straffen, veroordelen of, je snapt het, je slecht te gedragen tegen anderen. Ik heb geen offers nodig en het begrip “zuiver” is bedoeld voor bronwater, niet mensen.
 3. Ik heb echt liever niet dat je… mensen beoordeelt op hoe ze eruit zien, hoe ze zich kleden, hoe ze praten of hoe ze lopen, maar wees gewoon vriendelijk, oké?
  Oh, en laat dit eens doordringen: vrouw = mens. man = mens. Precies hetzelfde. De één is niet beter dan de ander, tenzij we het over mode hebben en sorry, dat heb ik aan vrouwen gegeven en een paar mannen die toevallig het verschil weten tussen lila en violet.
 4. Ik heb echt liever niet dat je… je gedraagt op een manier die aanstoot kan geven aan jezelf of je willige partner met de wettige leeftijd EN geestelijke volwassenheid. Voor wie daar problemen mee heeft, ik geloof dat de uitdrukking is: “doe ’t effe lekker met jezelf”, tenzij je daar aanstoot aan neemt; in dat geval moet je maar eens de tv uitzetten en voor de verandering een ommetje maken.
 5. Ik heb echt liever niet dat je… discussieert met gehersenspoelde, vooringenomen, akelige mensen op een lege maag. Eet eerst en maak dan gehakt van ze.
 6. Ik heb echt liever niet dat je… kerken/moskeeën/tempels bouwt van multimiljoenen euro’s voor mijn noedelige goedheid, wanneer het geld beter besteed kan worden aan bestrijding van armoede en ziekte, aan leven in vrede, liefhebben met passie en het goedkoper maken van breedbandkabel. Ik mag dan een alwetend complex wezen zijn maar ik houd van de simpele dingen in het leven. Ik kan het weten, ik ben de Schepper.
 7. Ik heb echt liever niet dat je… rondbazuint tegen anderen dat ik met je praat. Zo interessant ben je niet. Word volwassen. Ik vertel je net dat je je naasten lief moet hebben, dat was een hint.
 8. Ik heb echt liever niet dat je… bij een ander dingen doet die je met jezelf wil laten geschieden, als je in bent voor dingen die te maken hebben met, eh… veel glijmiddel, leer of vaseline. Als de andere persoon het wil (gelet op punt 4), ga ervoor, maak foto’s en in Mike’s naam, gebruik een condoom! Echt, het is maar rubber. Als ik had gewild dat het niet goed voelde had ik wel stekels toegevoegd, of zoiets.
 9. R’Amen.
Tekst en vertaling: Kerk van het Vliegend Spaghettimonster
ARGHHH! Deel dit!
 • 53
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  53
  Gedeeld

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *